Mleko kokosowe pasuje praktycznie do wszystkiego. Świetnie zagęszcza potrawę i nadaje jej lekko orientalny aromat. To danie, które można przygotować na AIP.
Przygotowanie: 45 min
Składniki:
- pęczek botwiny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały plaster imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l bulionu
- 200 ml mleka kokosowego (można użyć domowego)
- przyprawy: sól, kurkuma, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
Imbir ścieramy na tarce, a czosnek siekamy na drobne kawałki. Podsmażamy na patelni ok. 2,3 minuty i dodajemy do garnka. Kroimy marchewkę i pietruszkę w kostkę i również wrzucamy do garnka. Botwinę myjemy, buraki obieramy lub szorujemy, kroimy całość (razem z liśćmi) na mniejsze kawałki i do garnka. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz