niedziela, 21 czerwca 2015

Botwinka z mlekiem kokosowym (AIP)


Mleko kokosowe pasuje praktycznie do wszystkiego. Świetnie zagęszcza potrawę i nadaje jej lekko orientalny aromat. To danie, które można przygotować na AIP.

Przygotowanie: 45 min

Składniki:
  • pęczek botwiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały plaster imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l bulionu
  • 200 ml mleka kokosowego (można użyć domowego)
  • przyprawy: sól, kurkuma, zioła prowansalskie, oregano, bazylia

Imbir ścieramy na tarce, a czosnek siekamy na drobne kawałki. Podsmażamy na patelni ok. 2,3 minuty i dodajemy do garnka. Kroimy marchewkę i pietruszkę w kostkę i również wrzucamy do garnka. Botwinę myjemy, buraki obieramy lub szorujemy, kroimy całość (razem z liśćmi) na mniejsze kawałki i do garnka. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz