Ten przepis jest po prostu fantastyczny! Banalnie prosty i smaczny. Dodatek jabłek nadaje gęsi niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Przygotowanie: 30 min, Pieczenie: 3 h
Składniki:
- cała gęś
- 0.5 kg kwaśnych jabłek (u nas boiken)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Usuwamy z gęsi wnętrzności i oczyszczamy jej wnętrze. Nacieramy ją wszędzie tłuszczem, a następnie posypujemy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Część z nich wkładamy do wnętrza gęsi, a jeśli zostanie, obkładamy wokół mięsa. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni. Pieczemy przez 3 godziny. Na pół godziny przed końcem możemy zdjąć folię, żeby skórka się zapiekła na chrupiąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz