wtorek, 2 czerwca 2015

Gęś pieczona z jabłkami


Ten przepis jest po prostu fantastyczny! Banalnie prosty i smaczny. Dodatek jabłek nadaje gęsi niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Przygotowanie: 30 min, Pieczenie: 3 h

Składniki:

  • cała gęś
  • 0.5 kg kwaśnych jabłek (u nas boiken)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Usuwamy z gęsi wnętrzności i oczyszczamy jej wnętrze. Nacieramy ją wszędzie tłuszczem, a następnie posypujemy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Część z nich wkładamy do wnętrza gęsi, a jeśli zostanie, obkładamy wokół mięsa. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni. Pieczemy przez 3 godziny. Na pół godziny przed końcem możemy zdjąć folię, żeby skórka się zapiekła na chrupiąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz