To jest surówka, która musi zawsze znajdować się w naszej lodówce. Jest świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby.
Przygotowanie: 30 min, marynowanie kapusty: 24 h
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 3 marchewki
- 2 duże cebule
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki wody
- pół szklanki cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka soli
Kapustę szatkujemy na drobne kawałki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cebulę kroimy w pióra. Wszystko dodajemy do dużego garnka i mieszamy. Następnie robimy zalewę z octu: zagotowujemy wodę i dodajemy ocet, sól i cukier (my ostatnio nie dodawaliśmy i też było bardzo dobre). Gorącą zalewą polewamy warzywa, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 24 h. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy surówkę do słoików. Trzymamy w lodówce. Nie wiem, jak długo surówka może stać, u nas litrowy słoik znika w ciągu 2 tygodni :).
Rady: Jeżeli surówka ma zbyt octowy smak, można przed włożeniem do słoik polać ją olejem i wymieszać. Złagodzi smak octu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz