niedziela, 17 maja 2015

Młoda kapusta z koperkiem


Chyba każdy zna ten smak z dzieciństwa :). Oto nasza propozycja na młodą kapustę.

Przygotowanie: 1 h
Danie dla: 4 osób

Składniki:
  • 1 główka kapusty
  • 1 duża cebula
  • 500 g piersi z indyka
  • pęczek koperku (im więcej tym lepiej :))
  • 2 łyżki masła (u nas klarowane)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • przyprawy: sól, pieprz

Kapustę myjemy i szatkujemy, a następnie przerzucamy do dużego garnka. Wlewamy trochę wody, żeby kapusta się nie przypaliła i wstawiamy na średni ogień pod przykryciem. Kiedy kapusta trochę zmięknie dodajemy ocet jabłkowy. Pierś kroimy w kostkę, cebulę w pióra i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy (w międzyczasie mieszamy kapustę od czasu do czasu). Gdy mięso i cebula będą dobre, dodajemy je do kapusty i mieszamy. Gotujemy całość, aż kapusta zmięknie. Na sam koniec siekamy koperek i dodajemy do kapusty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz