Szaszłyki sprawdzą się na każdej imprezie :).
Przygotowanie: 1 h, marynowanie mięsa: 8 h
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego (u nas szynka)
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 500 g ziemniaków
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek, rozmaryn
- sok z połówki cytryny
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sos tabasco (odrobina)
- przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, czosnek, świeży rozmaryn
Dzień przed grillowaniem kroimy mięso na kawałki i przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień rozpalamy grilla i szykujemy warzywa: cukinię kroimy w plastry, cebulę w krążki, pieczarki w ćwiartki, a paprykę na kawałki. Następnie nabijamy mięso i warzywa na patyki do szaszłyków (wedle uznania). Układamy na grillu i grillujemy po ok 15 minut z każdej strony.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na papierze do pieczenia, rozłożonym na blaszce. Następnie posypujemy przyprawami: sól, pieprz ziołowy, czosnek i posiekany rozmaryn. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 min (mają się ładnie zarumienić).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz