Białe szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem. Zawierają dużo cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, witaminę C i E, wapń, fosfor oraz błonnik. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać, póki są.
Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- ok. 300 piersi z indyka
- 3 łyżki masła (u nas klarowane)
- ząbek czosnku
- 1 opakowanie białych szparagów
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
Fileta kroimy w paski, posypujemy przyprawami i smażymy na łyżce masła. Szparagi myjemy i obieramy (trzeba to zrobić dokładnie, żeby usunąć zdrewniałe fragmenty). Rozgrzewamy resztę masła na drugiej patelni i lekko podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy szparagi i dusimy je pod przykryciem ok. 10-15 min, aż będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz