sobota, 16 maja 2015

Indyk z białymi szparagami




Białe szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem. Zawierają dużo cennych witamin i składników mineralnych, takich jak:  kwas foliowy, witaminę C i E, wapń, fosfor oraz błonnik. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać, póki są.


Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • ok. 300 piersi z indyka
  • 3 łyżki masła (u nas klarowane)
  • ząbek czosnku
  • 1 opakowanie białych szparagów
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka

Fileta kroimy w paski, posypujemy przyprawami i smażymy na łyżce masła. Szparagi myjemy i obieramy (trzeba to zrobić dokładnie, żeby usunąć zdrewniałe fragmenty). Rozgrzewamy resztę masła na drugiej patelni i lekko podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy szparagi i dusimy je pod przykryciem ok. 10-15 min, aż będą miękkie.

Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz