niedziela, 26 lipca 2015

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Pieczona kaczka to prosty i sprawdzony sposób, żeby zabłysnąć przed gośćmi.

Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 2 h

Składniki:
  • 1 kaczka
  • 3 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn
Kaczkę, myjemy, oczyszczamy i nacieramy przyprawami od zewnątrz i od wewnątrz. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Część owoców wkładamy do środka kaczki, a część obkładamy z wierzchu w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Kaczkę przykrywamy folią aluminiową lub pokrywą i pieczemy ok. 2 h. Na ostatnie pół godziny zdejmujemy folię i zapiekamy, żeby skórka się przyrumieniła. Jeśli nie macie czym przykryć naczynia, trzeba kaczkę polewać wytopionym tłuszczem co 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz