niedziela, 5 lipca 2015

Pieczony boczek (AIP)

Pieczony boczek (AIP)

Własny pieczony boczek jest najlepszy, ponieważ zawsze wiemy co do niego włożyliśmy i mamy pewność, że nie ma żadnych zbędnych dodatków.

Przygotowanie mięsa: 24 h
Pieczenie: 1,5 h

Składniki:
  • ok. 1 kg surowego boczku
  • 1/2 szklanki oleju (może być to smalec, masło klarowane, olej kokosowy)
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • świeży posiekany rozmaryn

Przygotowanie mięsa

Wyjmujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy olej i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystko z olejem, żeby wyszła marynata. Mięso myjemy i wkładamy do naczynia. Obsmarowujemy je dobrze przyprawami ze wszystkich stron. Najwygodniej robić to rękoma, ale można też łyżką. Kiedy mięso jest już całe w marynacie, odkładamy całość do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Może być krócej, ale wtedy mięso nie przejdzie całkowicie smakiem przypraw.

Pieczenie

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy mięso z lodówki przykrywamy szczelnie. Kiedy piekarnik już jest nagrzany, wkładamy mięso i ustawiamy czas pieczenia na 1,5 h (to zależy od wielkości mięsa, można zawsze ustawić na odrobinę niższą temperaturę, ale dłuższy czas). Kiedy jest koniec pieczenia, wyjmujemy je i zostawiamy na jakiś czas pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym. Potem zdejmujemy przykrycie i już możemy cieszyć się pysznym boczkiem :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz