Własny pieczony boczek jest najlepszy, ponieważ zawsze wiemy co do niego włożyliśmy i mamy pewność, że nie ma żadnych zbędnych dodatków.
Przygotowanie mięsa: 24 h
Pieczenie: 1,5 h
Składniki:
- ok. 1 kg surowego boczku
- 1/2 szklanki oleju (może być to smalec, masło klarowane, olej kokosowy)
- 1 łyżka soli himalajskiej
- czosnek
- zioła prowansalskie
- świeży posiekany rozmaryn
Przygotowanie mięsa
Wyjmujemy naczynie żaroodporne.
Wlewamy olej i dodajemy wszystkie przyprawy.
Mieszamy wszystko z olejem, żeby wyszła marynata. Mięso myjemy i
wkładamy do naczynia. Obsmarowujemy je dobrze przyprawami ze
wszystkich stron. Najwygodniej robić to rękoma, ale można też
łyżką. Kiedy mięso jest już całe w marynacie, odkładamy całość do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Może być krócej, ale
wtedy mięso nie przejdzie całkowicie smakiem przypraw.
Pieczenie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy mięso z lodówki przykrywamy szczelnie. Kiedy piekarnik już jest nagrzany, wkładamy mięso i ustawiamy czas pieczenia na 1,5 h (to zależy od wielkości mięsa, można zawsze ustawić na odrobinę niższą temperaturę, ale dłuższy czas). Kiedy jest koniec pieczenia, wyjmujemy je i zostawiamy na jakiś czas pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym. Potem zdejmujemy przykrycie i już możemy cieszyć się pysznym boczkiem :).
Pieczenie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy mięso z lodówki przykrywamy szczelnie. Kiedy piekarnik już jest nagrzany, wkładamy mięso i ustawiamy czas pieczenia na 1,5 h (to zależy od wielkości mięsa, można zawsze ustawić na odrobinę niższą temperaturę, ale dłuższy czas). Kiedy jest koniec pieczenia, wyjmujemy je i zostawiamy na jakiś czas pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym. Potem zdejmujemy przykrycie i już możemy cieszyć się pysznym boczkiem :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz