środa, 15 lipca 2015

Zapiekanka brokułowo-kalfiorowa (bez nabiału)

Zapiekanka brokułowo-kalfiorowa (bez nabiału)


 Przedstawiamy wariację naszej poprzedniej zapiekanki. Ta wersja jest zgodna z AIP i równie smaczna, co oryginał.

Przygotowanie: 45min
Danie dla: 2 osób

Składniki:

  • 300 g piersi z indyka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie, czosnek,

Brokuła i kalafiora dzielimy na pojedyncze różyczki i wstawiamy do gotowania, aż będą miękkie. Następnie kroimy indyka w kostkę i podsmażamy na patelni. Przyprawiamy go solą i czosnkiem. W miseczce przygotowujemy sos: dodajemy mleko kokosowe (najlepiej je rozpuścić) i zioła prowansalskie. Mieszamy dokładnie. 

Odcedzamy brokuła i kalafiora i wkładamy do naczynia żaroodpornego Na to kładziemy usmażone mięso i wszystko polewamy sosem. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. Brzmi ciekawie, mleko kokosowe sprawdza się w wielu potrawach:)))

    OdpowiedzUsuń