piątek, 28 listopada 2014

Pieczony pstrąg


Mam wrażenie, że pstrąg jest bardzo niedocenianą rybą. A jego mięso jest naprawdę pyszne! Delikatne, bez dużej ilości ości, podkreślone sokiem z cytryny daje niezapomniane wrażenia smakowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Czas przygotowania: 15 min, pieczenie: 15 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 2 torebki ryżu
  • 1 cytryna
  • 20 gram masła
  • sól, pieprz cytrynowy

Wstawiamy fasolkę do gotowania, aż do miękkości. Bierzemy rybę (jeżeli trzeba, to należy oczyścić ją z łusek) i nacieramy ją solą i pieprzem cytrynowym. Następnie kroimy kilka cienkich plasterków masła i kładziemy do środka ryby. W środku również posypujemy przyprawami i skraplamy całą rybę sokiem z cytryny. Kroimy kilka plasterków cytryny i również wkładamy do środka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy ryby do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia ok. 15 min. W tym czasie możemy wstawić ryż do gotowania. Jeżeli komuś się chce można się pobawić w kompozycję, taką jak na zdjęciu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz