Mam wrażenie, że pstrąg jest bardzo niedocenianą rybą. A jego mięso jest naprawdę pyszne! Delikatne, bez dużej ilości ości, podkreślone sokiem z cytryny daje niezapomniane wrażenia smakowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Czas przygotowania: 15 min, pieczenie: 15 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 2 pstrągi
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 2 torebki ryżu
- 1 cytryna
- 20 gram masła
- sól, pieprz cytrynowy
Wstawiamy fasolkę do gotowania, aż do miękkości. Bierzemy rybę (jeżeli trzeba, to należy oczyścić ją z łusek) i nacieramy ją solą i pieprzem cytrynowym. Następnie kroimy kilka cienkich plasterków masła i kładziemy do środka ryby. W środku również posypujemy przyprawami i skraplamy całą rybę sokiem z cytryny. Kroimy kilka plasterków cytryny i również wkładamy do środka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy ryby do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia ok. 15 min. W tym czasie możemy wstawić ryż do gotowania. Jeżeli komuś się chce można się pobawić w kompozycję, taką jak na zdjęciu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz