Pyszne pulpety z aromatycznym sosem z mleka kokosowego pozytywnie zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia :).
Przygotowanie: 20 min, pieczenie: 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1,5-2 szklanki mąki kokosowej
- 1 puszka mleka kokosowego
- przyprawy: sól, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia
Mięso wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i ostrożnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy. Kiedy mięso ładnie zaczyna się zlepiać w kulki, to znaczy, że mąki jest wystarczająco. Lepimy niewielkie kulki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie do garnka dodajemy mleko kokosowe i dodajemy do smaku sól i zioła prowansalskie. Kiedy mleko się rozpuści i zacznie się gotować, ostrożnie dodajemy mąki kokosowej, żeby zrobił się gęsty sos. Mieszamy intensywnie, żeby mąka się rozpuściła i polewamy pulpety sosem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pulpety przez 30 min. Bardzo dobrze smakują z
surówką z kapustą i marchewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz