Od zawsze uwielbiałam ryż i chińskie dania. Niestety w tego typu knajpkach dodają mnóstwo glutaminianu sodu, który powoduje, że zaraz po zjedzeniu, czujemy się bardzo najedzeni, a po godzinie znów nam się jeść chce :) Takie sztuczne poprawiacze smaku nie są korzystne dla naszego zdrowia, dlatego przedstawiamy Wam równie smaczną domową chińszczyznę.
Przygotowanie: ok. 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- ok. 400 g łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- groszek (świeży)
- 2 papryki
- pędy bambusa
- garść grzybów mun
- 2 łyżki sosu sojowego
- torebka ryżu
- 3 łyżki mleka kokosowego
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, pieprz ziołowy, czosnek, sól
Możecie kupić te wszystkie warzywa i danie przygotować ze świeżych. W opcji dla leniwych wystarczy kupić dowolne warzywa na patelnię w wersji chińskiej :) Kroimy mięso na kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, podsmażamy chwilę i wrzucamy warzywa na mięso. Wszystko razem mieszamy na patelni i dusimy ok. 15-20 min (aż warzywa zrobią się miękkie) Dodajemy mleko kokosowe sos sojowy i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z ryżem.
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń