sobota, 11 kwietnia 2015

Chińszczyzna


Od zawsze uwielbiałam ryż i chińskie dania. Niestety w tego typu knajpkach dodają mnóstwo glutaminianu sodu, który powoduje, że zaraz po zjedzeniu, czujemy się bardzo najedzeni, a po godzinie znów nam się jeść chce :) Takie sztuczne poprawiacze smaku nie są korzystne dla naszego zdrowia, dlatego przedstawiamy Wam równie smaczną domową chińszczyznę.

Przygotowanie: ok. 30 min
Danie dla: 2 osób

Składniki:
  • ok. 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • groszek (świeży)
  • 2 papryki
  • pędy bambusa
  • garść grzybów mun
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • torebka ryżu
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, pieprz ziołowy, czosnek, sól

Możecie kupić te wszystkie warzywa i danie przygotować ze świeżych. W opcji dla leniwych wystarczy kupić dowolne warzywa na patelnię w wersji chińskiej :) Kroimy mięso na kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, podsmażamy chwilę i wrzucamy warzywa na mięso. Wszystko razem mieszamy na patelni i dusimy ok. 15-20 min (aż warzywa zrobią się miękkie) Dodajemy mleko kokosowe sos sojowy i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z ryżem.

1 komentarz: