Przygotowanie: marynowanie mięsa 24 h, grillowanie ok. 30 min
Składniki:
- ok. 0,7 kg karkówki wieprzowej
- sok z połówki cytryny
- starta skórka z cytryny
- 1 duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sos tabasco
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, świeży rozmaryn
Dzień przed grillowaniem mięso kroimy w plastry grubości ok. 2 cm (dobrze jest też przemrozić mięso wcześniej, wtedy wyjdzie miękkie i kruche). Następnie przygotowujemy marynatę: cebulę i rozmaryn drobno siekamy i dodajemy do miski. Wcześniej wyparzoną skórkę z cytryny ścieramy na tarce, a następnie wyciskamy z niej sok. Dodajemy koncentrat, odrobinę tabasco i wszystkie przyprawy. Wszystko mieszamy razem i możemy obtoczyć mięso w marynacie. Miskę z mięsem w marynacie wstawiamy do lodówki co najmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Na drugi dzień rozpalamy grilla i grillujemy nasze mięso po 15 min na każdą stroną. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami. U nas to wyglądało tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz