Tego po prostu trzeba spróbować :). Wreszcie warzywa mają smak i można do woli się nimi zajadać w takiej wiosennej sałatce.
Przygotowanie: 30 min
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- ok. 400 g piersi z indyka
- dowolny ulubiony mix sałat (u nas z botwinką, rukolą i roszponką)
- 1 papryka
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół świeżego ogórka
- pół pęczka rzodkiewki
- parę liści cykorii
- dwie łyżeczki musztardy dijon
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- trochę sezamu do posypania (opcjonalnie)
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, curry, świeży posiekany rozmaryn, czosnek, zioła prowansalskie
Indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną tłuszczem patelnię. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy, aż mięso będzie dobre. Następnie kroimy wszystkie warzywa tak jak lubimy (mniej lub bardziej drobno) i dodajemy do miski. następnie oliwę mieszamy z musztardą (za pomocą widelca lub trzepaczki), żeby powstał jednolity sos. Polewamy warzywa i mamy gotowe danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz