sobota, 25 kwietnia 2015

Cukiniowa potrawka z mięsem mielonym


To takie danie z przypadku. Wróciliśmy z pracy, bez pomysłu na kolację. Zajrzeliśmy do lodówki i wyczarowaliśmy taką oto smaczną potrawkę :).

Przygotowanie: 20 min
Danie dla 2 osób

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa mielonego (u nas wołowo-wieprzowe)
  • 2 cukinie
  • 2 puszki pomidorów (lub 4 świeże pomidory)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek

Do garnka dodajemy pomidory i pokrojoną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i gotujemy, aż cebula zmięknie. W tym czasie wrzucamy mięso na patelnię i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Paprykę kroimy w słupki, a cukinię w półplastry. Kiedy cebula w pomidorach zmięknie, blendujemy na gładką masę. Do sosu dodajemy cukinię i paprykę i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mięso do sosu i mamy gotową potrawkę. Świetnie smakuje z ryżem.

1 komentarz:

  1. uwielbiam cukinię, nie mogę się doczekać, kiedy będzie dostępna wprost z krzaczka...

    OdpowiedzUsuń