Jajecznica to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek. Można ją zrobić na 1000 sposobów. Oto jeden z naszych ulubionych.
Przygotowanie: 10 minut
Danie dla: 2 osób
Składniki:
- 6 jajek
- 1 cebula
- ok. 100 g ulubionej wędliny (u nas pieczony schab)
- ok. 200 g pieczarek
- szczypiorek
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka
Rozgrzewamy masło na patelni. Cebulę i pieczarki kroimy i wrzucamy na patelnię. Solimy odrobinę, żeby pieczarki puściły wodę. Wędlinę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i cebuli. Do miski dodajemy jajka, przyprawiamy i rozbełtujemy je. Następnie przelewamy je na patelnię, dodajemy posiekany szczypiorek i energicznie mieszamy. Kończymy smażyć, gdy jajecznica osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (niektórzy lubią ściętą, inni bardziej lejącą).
Właśnie taką też lubię. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, nadaje się :) Dodane :)
Usuń